DEMÄNOVSKÁ DOLINA. Žiadne víno ešte na Slovensku nefľašovali vo výške takmer tisícsedemsto metrov na morom. Bol to výnimočný ročník z burgundskej odrody Pinot Noir, ktorú odborníci volajú aj kráľ červených vín.
O úspešný rekord sa v Jasnej pokúsil vinár Martin Pomfy z Pezinka.
Počas kulinárskeho večera v reštaurácii, ktorá vznikla rekonštrukciou bývalej medzistanice Luková, nafľaškoval viac ako sto fliaš bieleho aj červeného vína.
Osobitnú chuť získavajú vína z dreva
Predtým, než mok M. Pomfy v 1670 metroch nadmorskej výšky nafľaškoval, kráľ červených vín najskôr vyzrieval v malokarpatských pivniciach rok vo veľkolitrážnych sudoch. Potom sedem mesiacov v použitých francúzskych drevených barikových sudoch.
Barrique však neoznačuje len sud, ale aj jeden z procesov zušľachťovania vína, takzvaný élevage en barrique. Ten má dodať vínam osobitú chuť, vôňu a tiež arómu po vanilke, kokosových orechoch, sviežom dreve, praženej káve, či kakau. „Osobité chute a vône získava víno práve po dlhšom kontakte s dubovým drevom, pričom vína zostávajú v barikových sudoch ležať aj dva roky. Barikové vína sú tiež charakterizované vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa dostávajú v priebehu zrenia v dubových sudoch do vína,“ vysvetlil vinár.
Ťažká fľaša dodá vínu vážnosť
M. Pomfy doplnil zaujímavosť, že proces výroby barikových sudov zahŕňa okrem sušenia dreva, skladania sudov aj ich vypaľovanie, čo zvyšuje ich cenu.
„V priebehu posledných rokoch začali vinári využívať aj dubové hobliny, pomocou ktorých dosahujú podobný efekt ako zrením v barikových sudoch. Tie však majú svoje nepopierateľné čaro, preto nechávame aj niektoré naše vína zrieť v takýchto sudoch,“ dodal odborník.
Manuálnu metódu plnenia vína používali vinári v časoch, keď nemali fľašovacie linky. Vákuovou pumpou sa vysával z fľaše vzduch a pod tlakom sa vytiahlo do fľaše víno tak, aby v nej neostalo príliš veľa kyslíka.
Rekord zapísali do knihy
„Víno sme fľaškovali do hrubých kilogramových fliaš, aby dostalo aj istú vážnosť. Tmavé sklo zaručí, že mok bude pomaly zrieť. Fľašu potom uzavreli na ručnej štupľovačke kvalitným korkom. Víno takouto jednoduchou manuálnou technikou plnenia do fliaš vôbec neutrpí a neublížila mu ani vysoká nadmorská výška,“ dodal M. Pomfy.
Počas večera nafľaškoval pezinský vinár viac ako 100 fliaš vína v najvyššej nadmorskej výške na Slovensku. Rekord potvrdil komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.
Bol to po minuloročnej sabráži, teda otvárania 9-litrovej fľaše šampanského sekaním, ďalší úspešný pokus na rovnakom mieste.
Menu pripravovali dva dni
Do Liptova a Jasnej zavítal po rokoch aj známy šéfkuchár Vojto Artz, ktorý v stredisku odštartoval svoju kariéru. Prišiel do dôverne známeho prostredia, aby so svojím tímom pripravili osemchodové degustačné menu. Zakomponovali do neho desať najlepších chutí z rôznych kútov starého kontinentu. Príprava trvala dva dni a podieľalo sa na nej 10 kuchárov.
„Myšlienkou bolo odbúrať zaužívaný stereotyp stravovania v lyžiarskych strediskách v štýle fast food. S mojím tímom sme chceli sprístupniť kvalitné jedlo a pitie pre všetkých a ponúknuť niečo nové, svetové a zároveň netradičné. Verím, že sa nám to spojením s dobrým vínom aj podarilo,“ dodal renomovaný šéfkuchár.