LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Informačné centrum otvorí už siedmu sezónu sprievodcovských služieb v Liptovskom Mikuláši.
Sprievodcovia vo svojom výklade predstavia mliekarenstvo, bryndziarstvo, garbiarstvo, kožušníctvo a liehovarníctvo. Pripomenú miesta, kde pôvodné prevádzky pôsobili, ako i mimoriadne osobnosti majstrov, ktorí podniky založili a viedli.
„Hovoriť budeme o histórii bryndze a mikulášskych firmách zaoberajúcich sa výrobou tejto pochúťky. O Arminovi Starkovi, ktorý tu v roku 1867 založil prvú rafinériu liehu a jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja. Pripomenieme si rodinu Stodolovcov, ktorým patrila jedna z najväčších a najmodernejších garbiarskych fabrík v meste Kováč-Stodola,“ povedala Darina Hofereková, turistická sprievodkyňa liptovskomikulášskeho informačného centra.
Zastavia sa aj v múzeu Janka Kráľa
Jedno zo zastavení v historickom centre mesta bude v Múzeu Janka Kráľa, kde záujemcovia nahliadnu do garbiarskej dielne a jedálne Pavla Žuffu, spolumajiteľa garbiarne.
„Návštevníci sa zoznámia s tradičným spracovaním kože z čias stredoveku. Následne sa presunieme do 19. storočia, keď sa Liptovský Sv. Mikuláš stal centrom garbiarskeho priemyslu v Uhorsku,“ priblížil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.
Prehliadková trasa Mikulášske tradície bude nielen o histórii, ale poukáže i na ich konkrétne prepojenie do súčasnosti.
Ochutnajú syrové výrobky a likéry
„Chceme návštevníkom ukázať, že sú tu tradície dodnes živé. Prezentovať konkrétnu ponuku tradičných výrobkov a zároveň tým podporiť domácich podnikateľov,“ dodala riaditeľka informačného centra Jana Piatková.
Bezplatné prehliadky aj s ochutnávkou najtradičnejších syrových výrobkov a likérov sa začnú 20. februára o 15. hodine pred Informačným centrom mesta pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov.
Autor: Slávka Kellová