LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Mikulášan, ktorý pracuje a žije v Londýne, sa po celé roky pravidelne veľakrát do roka vracia domov do Liptova. Posledné tri roky však časť marca trávi v Amerike na súťaži s pizzou. Keď letel prvýkrát do USA na súťaž, sledoval svoj sen.
Vtedy nebol prihlásený do súťaže, ale situácia mu bola naklonená, a tak Marián Lorenčík štartoval na svojich prvých majstrovstvách sveta v točení pizze nad hlavou.
O rok neskôr práve v tejto disciplíne prekonal svetový rekord, ale len na chvíľu.
Po ňom štartoval Japonec, ktorý dovtedy v tejto disciplíne držal prvenstvo a Mariánov rekord ho tak vyhecoval, že Japonec dal do svojho výkonu všetko, len aby prekonal Slovákov rekord. Podarilo sa mu to.
Truc situácia sa zopakovala
Situácia v točení pizzou nad hlavou sa zopakovala v Las Vegas aj tento rok podľa vlaňajšieho scenára.
„V krútení pizze nad hlavou som sa dostal do finále a urobil som nový svetový rekord,“ oznámil M. Lorenčík. „Prekonal som tak aj svoj osobný rekord z vlaňajška. Ako na truc však po mne štartoval Japonec, ktorý, ako vlani, môj svetový rekord prekonal. Takže mám opäť striebro.“
Marián však môže byť na svoju šikovnosť hrdý. V tejto disciplíne je druhý najlepší na svete, navyše posunul hranice svojich možností smerom hore. Vlani vytvoril na chvíľu svetový rekord časom 6 minút 57 sekúnd, tohto roku to bolo 7 minút a 51 sekúnd.
Japonec Kazuya Akaogi, ktorý štartoval za ním a mal výhodnejšiu súťažiacu pozíciu, udržal točiacu sa pizzu nad hlavou viac ako 9 minút. Ostatní súťažiaci mali časy okolo jednej minúty.
Rozsypaná múka bola problémom
V súťaži o najrýchlejšieho pizza šéfa sa mladý muž z Liptova tiež dostal do finále. S druhým najlepším časom. Vo finále však narazil na pizziarov, ktorí majú prípravu tejto pochúťky v krvi.
„Vo finále som čelil štyrom Talianom,“ potvrdil M. Lorenčík už len vyslovením slova Taliani, že konkurencia bola tvrdá. „Nakoniec som skončil v tejto disciplíne na štvrtom mieste.“
Novou disciplínou tohto roku pre slovenského pizziara z Londýna bola akrobacia s pizzou, ktorá rovnako ako všetky súťaže sa uskutočnila pod drobnohľadom poroty, ale aj novinárov, kamier, fotoaparátov a množstva divákov.
„Pripravil som náročnú choreografiu. Na pódiu možno práve preto nastal problém. Bolo na ňom veľa rozsypanej múky, šmyklo sa mi a hoci som dostal vysoké skóre, na medailu to nestačilo.“